wtorek, 16 stycznia 2018

Orzeźwiająca sałatka z gruszką i granatem

 Znudziłeś się już oczywistymi sałatkami? Masz ochotę na nowe doznania smakowe? Ta sałatka będzie dla Ciebie idealnym wyborem - jest szybka w przygotowaniu, a mieszanka składników zapewnia jej oryginalność.

Składniki:
  • 200 g sałaty roszponki
  • 100 g sera typu feta
  • 1 gruszka
  • 1 granat
  • garść dobrze posiekanych orzechów włoskich
  • dressing: szczypiorek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, sok z granatu.
Przygotowanie:

Roszponkę dokładnie umyj i wsyp do większej miski. 

Granat przepołów, pestki z jednej połowy wsyp do roszponki, druga połowa będzie ci potrzebna, aby przygotować dressing. 

Dokładnie umyj gruszkę, przepołów, pozbaw gniazd nasiennych, następnie poszatkuj. Ser feta pokrój w kratkę, niezbyt drobną. Orzechy włoskie zaś posiekaj drobno.

Do mniejszej miseczki wlej ok. 2 łyżek stołowych oliwy z oliwy, dołóż poszatkowany wcześniej szczypior, sól, pieprz oraz sok z pozostałej połowy granatu. Możesz do tego użyć wyciskarki do cytryny, albo ściskać pestki tak, by wyleciał z nich sok. 

Najlepiej dodać dressing na 15 minut przed podaniem sałatki.

Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz