piątek, 2 lutego 2018

gruzińska pasta z tuńczyka.

Gruzińska pasta z tuńczyka

⇸czas przygotowania: ok. 30 min
⇸poziom trudności: łatwy
⇸potrzebny sprzęt: blender

Składniki:
puszka dobrego jakościowo tuńczyka (100g) 
cytryna 
serek wiejski lub twaróg (150g)
dwa ugotowane jajka
ząbek czosnku
zioła: świeży szczypiorek oraz koper włoski, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Cytrynę przekroić na pół, dwie cząstki wydrylować. Z miąższu wycisnąć sok i przelać go do miseczki. Czosnek oraz ugotowane na twardo jajka drobno posiekać. 

Do głębokiego naczynia dodajemy tuńczyka, serek wiejski, czosnek, jajka oraz trochę soku z cytryny, 1/3 zawartości miski w zupełności wystarczy. Następnie całość miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. 

Przekładamy pastę do cytryn, wierzch posypujemy świeżo posiekanymi ziołami. 

Smacznego! 


Pasta idealnie nadaje się do pieczywa, można ją również jeść bez pieczywa, ale wtedy nie jest tak syta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz