wtorek, 27 lutego 2018

Szybka i chrupiąca przystawka.

Szpinak zapiekany w cieście francuskim.
SKŁADNIKI:

  • ciasto francuskie (jeśli używasz kupnego to ok. 2 opakowania)
  • starty parmezan
  • oliwa z oliwek
  • FARSZ: 250 g szpinaku, 100 g suszonych pomidorów, 100 g mozarelli, 100 g sera feta
  • przyprawy: ostra i słodka papryka, drobno posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz do smaku



  • czas przygotowania: ok 30 min (15 min przygotowanie farszu, 15 min pieczenia) 
  • poziom trudności: łatwy


PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzej oliwę na patelni. Dorzuć drobno posiekany czosnek, następnie smaż szpinak przez ok 5-7 min.

W tym czasie pokrój w kratkę - suszone pomidory, ser mozarella oraz feta. 

Gdy zredukujesz wodę na patelni z gotującym się szpinakiem, wrzuć pozostałe składniki oraz przyprawy. Od czasu do czasu mieszaj, aż cała woda się zredukuje. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury dwustu stopni. Pokrój ciasto francuskie na mniejsze prostokąty, następnie zawiń farsz. Zamknij "rogaliki", a wierzch delikatnie przesmaruj oliwą z oliwek, aby się nie spiekł. 

Piecz na papierze do pieczenia przez ok 15 min, a po wyciągnięciu całość obsyp startym parmezanem.

~~

1. Ze względu na porę roku wybrałam mrożony szpinak. Wybierając szpinak pamiętaj o tym, aby był on jak najmniej przemielony. Najlepsze będą całe liście, unikaj tzw. brykietu. 

2. Te ciasteczka doskonale smakują również na zimno, więc z powodzeniem możesz je zabrać do pracy, nadadzą się na drugie śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz